Boete van 60 duizend euro voor tachograaf knoeien.

(J.F.) Boete van 60 duizend euro voor tachograaf knoeien.

Begin mei 2018 hield de Deense politie tweemaal dezelfde Roemeense chauffeur vast die de rijtijden had overtreden, de tachograafstoring ontdekte en een duizelingwekkend rapport losmaakte. Nog een boete van 13 duizend naar een Griek.

Danimaca politie wapenschild Kolenjacht van de Deense politie, die begin mei de regels inzake rij- en rusttijden zeer streng toepaste op drie buitenlandse industriële voertuigen, waarbij minuten werden losgemaakt voor een totaalcijfer van 549 duizend kronen, gelijk aan 73.695 euro. Volgens de Deense krant Jydske Vestkysten had de ergste klap betrekking op een Roemeens wegvervoersbedrijf, dat binnen een paar dagen twee cheques ontving op twee verschillende voertuigen, maar werd bestuurd door dezelfde bestuurder.

Tijdens de eerste controle, die plaatsvond op 2 mei, ontdekten de agenten een manipulatie van de tachograaf op een vrachtwagen in Vojens, waarbij een rapport van 349 duizend kronen (46.848 euro) plus de stop van het voertuig werd losgemaakt. Een paar dagen later werd dezelfde bestuurder gestopt in Padbord op een andere vrachtwagen, opnieuw in flagrante overtreding van de rijtijden, ontvangen van een tweede rapport van 100 duizend kronen (13.423 euro), plus de stopzetting van deze vrachtwagen. In dezelfde dagen ontdekte de politie in Sønderborg een tachograaf waarmee op een Griekse vrachtwagen werd geknoeid, waarbij ook in dit geval een rapport van 100.000 kronen werd losgemaakt. Buiten de boetes, zullen de chauffeurs een proef ondergaan.

Denemarken is het strengste Europese land tegen schendingen van rijtijden en cabotage over de weg, waar het vrij restrictieve regels hanteert. In een cabotage kan een buitenlands voertuig bijvoorbeeld niet meer lasten en meer lozingen tegelijkertijd op dezelfde reis vervoeren. Bovendien zijn de straffen, zoals uit dit nieuws blijkt, zeer zwaar en omvatten ze ook de strafrechtelijke rechtszaak voor de bestuurder en het verbod op autorijden in het land gedurende langere tijd.

Bron;(TransportoEuropa) Bron Foto’s;(car-1212576_960_720-Google-Image-Robfoto-Pixabay-Creative-Commons).

Reageren is gemakkelijker dan een vrachtwagen keren!