(M.B.) Huiszoeking bij groot Belgisch transportbedrijf: 4 personen opgepakt.
Speurders van de federale politie zijn maandagochtend in ons land binnengevallen bij een 20-tal vestigingen in een grootschalig onderzoek naar sociale fraude door het Belgisch transportbedrijf Jost International. Een 80-tal speurders van de federale gerechtelijke politie en 40 leden van de verschillende sociale en fiscale inspectiediensten hebben maandag een 20-tal huiszoekingen uitgevoerd bij het transportbedrijf Jost International, in een onderzoek naar grootscheepse sociale fraude. Daarbij zijn vier personen opgepakt, meldt het federaal parket maandagmiddag. De vier worden vandaag ondervraagd en zullen in de loop van de dag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Luik. Ze worden verdacht van sociale fraude, mensenhandel en criminele organisatie.
Sociale fraude;
“Het federaal parket heeft zich geëngageerd om de strijd aan te binden met de ernstige en georganiseerde sociale fraude”, meldt het federaal parket in een persbericht. “Dit behelst ook vormen van fraude waarbij misbruik wordt gemaakt van de Europese regels betreffende grensarbeiders, wat aanleiding kan geven tot ontwrichtende praktijken van sociale dumping, onder andere in de sector van het vervoer van goederen over de weg. Bij sociale dumping kan er ook sprake zijn van mensenhandel, wat ook tot de opdrachten van het federaal parket behoort.”
Het is in dat kader dat het onderzoek naar het transportbedrijf Jost International wordt gevoerd. Dat onderzoek is in handen van een onderzoeksrechter in Luik en volgens het federaal parket is er mogelijk zelfs sprake van een criminele organisatie. In de ogen van het federaal parket zouden het bedrijf en de bedrijfsleiders op zeer grote schaal sociale dumpingpraktijken georganiseerd hebben. Ze zouden in het buitenland, Roemenië en Slovakije, nepbedrijven opgericht hebben om plaatselijk vrachtwagenchauffeurs in dienst te nemen, aan de plaatselijke arbeids- en sociale voorwaarden, om ze vervolgens toch in België aan het werk te zetten.
“In België verblijvende arbeiders werden ook frauduleus aan de Luxemburgse sociale zekerheid aangegeven”, aldus het federaal parket. “Het vermoeden bestaat dat de criminele organisatie haar activiteiten in werkelijkheid gewoon voortzet vanuit België en de Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs ten onrechte tewerkstelt door ze fictief aan te geven bij de buitenlandse sociale zekerheid. Op die manier omzeilt de veronderstelde criminele organisatie de Belgische sociale zekerheid. De misdrijven zouden ook gepleegd zijn ten koste van de rechten van de Roemeense arbeiders die recht hadden op een aanzienlijk hoger loon dan wat ze effectief betaald kregen.”
Mensenhandel;
De werknemers en de Belgische sociale zekerheid samen zouden in totaal zo’n 55,3 miljoen euro zijn misgelopen, in de periode 2014-2016. Door de uiterst moeilijke omstandigheden waarin de chauffeurs aan het werk gezet werden, zijn er ook vermoedens van mensenhandel. Zo moesten de chauffeurs in hun truck wonen en slapen gedurende 4 tot 6 weken, moesten bijzonder lange werkdagen presteren. Aan het bijzonder complexe onderzoek hebben niet alleen speurders van de federale gerechtelijke politie van Luik meegewerkt maar ook leden van de inspectie op de sociale wetten, van de dienst toezicht op de sociale wetten en de inspectiedienst van de R.S.Z. Die vielen maandagochtend binnen op een 20-tal adressen in België en in het buitenland, meer bepaald in Stavelot, Jalhay, Stoumont, Chaudfontaine, Waimes, Herstal, Herve, Grâce-Hollogne, Nijvel, Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen, Kontich, Zaventem en Ieper.
‘Afschrikkingseffect’;
De vakbond ACV-Transcom rageert verheugd op de controle bij de verschillende vestigingen van transportbedrijf Jost. “We hopen dat deze inval bij één van de grootste transportbedrijven van ons land een afschrikkingseffect zal creëren”, aldus Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer bij ACV-Transcom. Volgens de vakbond ontsnapt het bedrijf al jaren aan sociale zekerheidsbijdragen en worden de buitenlandse chauffeurs die voor het bedrijf rijden vaak slachtoffer van sociale dumping. De directie van Jost heeft verklaard dat de beschuldigingen van sociale dumping onterecht zijn. Het bedrijf belooft mee te werken met het gerecht.
Bron;(trends) Bron Foto’s;(Google-Image-NotrucksNolife-Commons-Wikimedia).
Reageren is gemakkelijker dan een vrachtwagen keren!