UITSPRAAK RECHTER!
Nederlandse chauffeurs blijven “de kop van jut” na uitspraak rechter!
Wat zei de rechter?
12-10-2015; Complexe materie is de uitspraak van de rechter. Waar het in deze zaak mis ging is dat de rechter vond dat er onvoldoende bewijs was en dat het FNV een aantal beweringen had moeten nuanceren. En in het geval van dit transportbedrijf bleek ook nog eens dat er een niet bindende CAO van toepassing was zodat zij onder een aantal bepalingen uit kon. De rechter vond het onvoldoende bewezen dat de bepaling over de detacheringrichtlijn in de CAO op werkgevers met een vestiging in lidstaten van toepassing was.
De praktijk;
Transporteurs kunnen een bedrijf opzetten in een Oost-Europees land waarbij zij werknemers uit dat land in dienst nemen. Deze chauffeurs worden vervolgens op de Nederlandse markt ingezet. Op deze manier kan er tegen lagere (loon)kosten worden gereden. Zie daar het ontstaan van de oneerlijke concurrentie. Verdringing van de Nederlandse chauffeur en transporteur door prijsafspraken waar de Nederlandse transporteur of zelfstandig chauffeur niet tegenop kan.
Overheid grijp in;
Hoe is het mogelijk dat deze misstanden kunnen blijven bestaan? Geen chauffeur en transporteur in Nederland die niet weten wat er speelt. Vakbonden die tegen dit verschijnsel strijden en nu een rechter die een uitspraak doet in het voordeel van deze werkgevers. En wat doet onze overheid? Niets! Er dient wetgeving te komen om dit soort schijnconstructies te verbieden. Het kan toch niet zo zijn dat transporteurs door mazen in de wet hiermee kunnen blijven doorgaan? Je kunt je afvragen hoeveel waarde de overheid hecht aan inkomsten van onze eigen schatkist. De sector zelf zegt weer te groeien. Laten we zorgen dat deze groei onze eigen economie ten gunste komt en niet die van een Oost Europees land. Het wordt echt tijd om in te grijpen!
De oplossing;
De Ondernemerspartij is van mening dat buitenlandse vervoerders in Nederland moeten kunnen blijven werken, echter tegen strenge voorwaarden. Vervoer in Nederland moet op basis van eerlijke concurrentie plaatsvinden, waarbij entiteiten als loonkosten en kostprijs nagenoeg gelijk zijn. Een “level playing field”. Alle buitenlandse vervoerders zullen daarom een Nederlands beroepscertificaat moeten aanvragen, waarbij zij een contract moeten overleggen, waarbij ook de salariëring binnen de normen van de Nederlandse CAO valt. Tevens moet er een taaleis wat betreft Nederlands, Engels of Duits worden gesteld. Controle dient plaats te vinden door de Inspectiedienst leefomgeving en transport (ILT) en inspectie SZW. Op deze manier worden schijnconstructies financieel zeer onaantrekkelijk en maakt het weg vrij voor kleine(re) transporteurs en zelfstandig chauffeurs om weer te groeien. Ten gunste van onze werkgelegenheid en onze eigen economie.
VeTrOn;
Wij als Branche organisatie komen eind oktober hier op terug, na onze ledenvergadering, wand wij willen eerst onze leden informeren wat wij willen gaan doen hier tegen. Het mag niet zo zijn, dat dadelijk de Nederlandse transportondernemers ( Kleine zelfstandige) en de Nederlandse truckers thuis zitten te kijken hoe de Buitenlandse transportondernemers en chauffeurs het werk af gaan nemen. (Stelen noemen wij dit – onder de prijzen rijden).
Bron;( O.P.) Bron Foto’s ( Yahoo).
Reageren is gemakkelijker dan een vrachtwagen keren!