Ook in België kunnen stakende vrachtwagenchauffeurs ontslagen worden.

Ook in België kunnen stakende vrachtwagenchauffeurs ontslagen worden.

Stakende chauffeurs die de vrachtwagen van hun bedrijf gebruiken om actie te voeren, mogen ontslagen worden wegens dringende reden. Dat stelt de vervoerders federatie UPTR op basis van een juridische analyse door haar advocaten.

Maandag hebben de bonden de vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om mee te doen aan de nationale staking en om het land “plat te leggen”. Voor de UPTR is dat de aanleiding om een aantal puntjes op de i’s te zetten. Zo heeft de vereniging haar leden eraan herinnerd dat indien personeelsleden deelnemen aan de staking en maandag op hun werk afwezig zijn, zij geen salaris moeten ontvangen. Zij zullen een vergoeding uitgekeerd krijgen door hun vakbond.UPTR zegt tevens dat zij van haar advocaten “de precisering ontvangen heeft dat de vrijwillige deelname aan een staking het arbeidscontract opschort”. Bijgevolg betekent dat dat indien een stakende werknemer een ongeval zou hebben, dit geen arbeidsongeval is. “Deze analyse berust op een arrest van de arbeidsrechtbank van Gent van 2 september 2004,” aldus de vervoerders vereniging..

Dringende reden;
Meer nog: UPTR herinnert eraan dat “de werkgever vanzelfsprekend het recht heeft de (stakende) werknemer het gebruik van de vrachtwagen van de onderneming te weigeren, om deel te nemen aan de vakbondsactie.” Volgens de juridische analyse van de advocaten van UPTR begaat een werknemer die dat zou doen, “een zware fout die het ontslag om dringende reden rechtvaardigt” Helaas vinden wij dat het recht op staken helemaal weg is, hopende dat heel Europa is gaat staken en dan maar kijken of iedereen nog wat te schreeuwen heeft.

Bron;(Flows).

Reageren is gemakkelijker dan een vrachtwagen keren!