
Op steeds meer plaatsen wordt trajectcontrole ingezet.
Boetetsunami door weghalen waarschuwing voor trajectcontroles België In veel Belgische gemeenten regent het boetes voor snelheidsovertredingen door de onaangekondigde activering van trajectcontroles en het (tegelijkertijd) verwijderen van waarschuwingsborden. Eén automobilist heeft al elf boetes gekregen.
België staat vol met trajectcontroles. Vooral in Vlaanderen worden ze in ijltempo geïnstalleerd. Er zijn 225 trajectcontroles gepland, waarvan een groot aantal al geactiveerd is. De overige controlepunten worden de komende maanden aangezet. In Wallonië staan ‘slechts’ 25 trajectcontroles gepland, waarvan een deel nog aangelegd moet worden. Op onderstaande link het complete artikel.
Bron;(AD.nl – Erik Kouwenhoven) Bron Foto’s;(Ter Illustratie – 50627884983_fff2ca4236_o-Publik domain mark 1.0-Google Image-Flickr-Rene MKll-Commons).
De steller van het artikel heeft op zijn zachts gezegd ergens horen luiden maar weet blijkbaar niet waar de klepel hangt.
Dat er een “tsunami” van boetes zou zijn door het wegnemen van de meldingsborden voor snelheidscontroles, in het algemeen en de traject controles in het bijzonder, raakt kant noch wal.
Trajectcontroles worden nooit geactiveerd zonder dat de plaatselijke besturen daarvan op de hoogte zijn. Sterker/ niet zelden zijn het de plaatselijke besturen zelf die er om gevraagd hebben. Weet dat in België burgemeester in België een vrij grote autonomie heeft om zoiets al of niet toe te staan. Een weg waar de lokale burgemeester van mening was dat er verkeerslichten nodig waren op een bepaald kruispunt, is niet in gebruik genomen voor de verkeerslichten er daad werkelijk ook in gebruik waren.
Het is trouwens niet Belgische maar het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. Wegen vallen in België onder de bevoegdheid van de gewesten.
Die lichte overtredingen, die worden aangehaald, moeten ook wat geduid worden. Wie in België een een vaststelling krijgt voor een overtreding van 71 of 73 Km/u , werd gemeten aan een snelheid van respectievelijk 77 en 80 km/u.
In België wordt er een tolerantie van toegepast van 6 km/u beneden de 100 Km/u en 6% bij een snelheid hoger die 100 Km/u. Tel daarbij dat ook de snelheidsmeter van de auto zelf ook nog een afwijking heeft komt men al snelheid van meer dan 80 km/u.
Dat er in Wallonië minder snelheidscontroles, al of niet door middel van trajectcontroles, komt doordat er in dat landsgedeelte minder, zelfs veel minder ongevallen zijn en ook minder dodelijke. Recente cijfers geven aan dat dat aantal in Wallonië en Brussel nog gedaald is en in Vlaanderen nog gestegen. En als een automobilist “al” elf bekeuringen kreeg voor te snel rijden ligt dat aan de automobilist en niet aan de controle van de overheid.