(Redactie) Rechtsstatelijkheid in de Europese Unie.
Op donderdag 14 maart 2019 sprak de commissie Europese Zaken over de rechtsstatelijke ontwikkelingen in de Europese Unie. Het doel van een rechtsstaat is om met wetten en regels burgers te beschermen tegen machtsmisbruik van de overheid. Een overheid in Europa mag de vrijheden en rechten van de burgers niet zomaar inperken. Op Europees niveau lopen op dit moment artikel 7-procedures tegen Polen en Hongarije in verband met de hervormingen die daar plaatsvinden, onder meer op het terrein van de rechtspraak. Een dergelijke procedure kan leiden tot schorsing van een lidstaat, die daarmee het stemrecht in de Raad van ministers verliest.
Volg live;
Het overleg vindt plaats in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.
Rapport Tweede Kamer over rechtsstatelijke ontwikkelingen in de Europese Unie;
Het lid Van der Graaf (ChristenUnie) heeft als rapporteur voor de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer een rapport geschreven over rechtsstatelijkheid in de Europese Unie, waarbij met name wordt ingegaan op de situatie in Hongarije en Polen. De rapporteur heeft de afgelopen maanden veel informatie verzameld en verschillende activiteiten voorbereid, waaronder een rondetafelgesprek met wetenschappers en maatschappelijke organisaties uit binnen- en buitenland en een werkbezoek van de commissie aan Polen.
In haar rapport constateert Van der Graaf alles overziend dat het beeld van de rechtsstaat in de beide landen, hoewel verschillend van elkaar, zorgelijk is. Zo zijn er vragen over de onafhankelijkheid van rechters en over de positie van andere belangrijke democratische instituties, zoals het maatschappelijk middenveld en de vrije, pluriforme pers. Dit raakt aan de fundamentele waarden van de Europese Unie, maar is ook van invloed op de samenwerking tussen lidstaten op bijvoorbeeld het terrein van politie en justitie. Het is belangrijk om op verschillende niveaus de dialoog aan te gaan. Daar kunnen ook de nationale parlementen een rol in spelen.
Vinger aan de pols houden en samenwerking zoeken;
De rapporteur komt daarom met een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, de regering en de Europese Commissie. Het is volgens de rapporteur belangrijk dat de Kamer aandacht blijft houden voor de rechtsstatelijke ontwikkelingen in andere lidstaten. Ook zouden volksvertegenwoordigers uit verschillende landen vaker rechtstreeks de dialoog aan moeten gaan over rechtsstatelijke ontwikkelingen en daarbij waar mogelijk samen moeten optrekken. Aan de regering wordt onder meer aanbevolen om meer steun te geven aan niet-gouvernementele organisaties die zich in de lidstaten met rechtsstatelijkheid bezighouden en om te blijven werken aan een permanent systeem van peer review tussen de lidstaten. De nieuwe Europese Commissie, die dit najaar aantreedt, moet prioriteit blijven geven aan dit onderwerp.
Het verslag van de rapporteur Rechtsstatelijke ontwikkelingen in de Europese Unie.
Rapport;
De commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer overlegt over rechtsstatelijkheid in de Europese Unie met de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Voor dit algemeen overleg is de ministers verzocht om verslag te doen van hun recente werkbezoeken aan Hongarije.
Agenda en verslag;
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen, zoals het verslag van de rapporteur Rechtsstatelijke ontwikkelingen in de Europese Unie. Eén van de stukken zal het woordelijk verslag van het overleg zijn. Meestal is dit na enkele dagen klaar.
Bron;(Rijksoverheid) Bron Foto,s;(download-Google-Image-pxhere-Creative-Commons).
Reageren is gemakkelijker dan een vrachtwagen keren!