Welke grensovergangen in Europa kun je beter vermijden, i.v.m. grenscontroles! (Update 14 Augustus 2016)

hln 2

 

 

(P.R.)  Grenscontroles in Europa!

Belgie naar Frankrijk;

Op de grenzen tussen Belgie en Frankrijk wordt nog altijd gecontroleerd. Dit leidt vooral op de snelwegen tussen Kortrijk en Lille (E17/A22) en Brussel en Valenciennes (E19/A2) geregeld tot files. De VID raadt vakantiegangers op de heenweg naar Frankrijk aan bij Doornik (E42/A27) de grens over te steken. Op de terugweg kan gewoon de oude route via Lille worden gereden: de grenscontroles staan immers alleen Frankrijk in.

Grens met Duitsland;

Aan de grenzen in de richting van Duitsland controles worden uitgevoerd door de Duitse executive uitgevoerd.Afhankelijk van de locatie en intensiteit van de controles, komt altijd terug naar wachttijden voor het invoeren Duitsland.  Vooral met de snelweg grensovergangen in Opper-Oostenrijk in Suben (A8), Salzburg Walserberg (A1) en Freilassing (B155) en in Tirol aan Kiefersfelden (A12) moeten verwachten verblijven. Grenscontroles bij Kiefersfelden en ik ben Walserberg werden herschikt zodat in zwaar verkeer een tweede rijstrook kan worden geopend.Damit sollen lange Staus vermieden werden. Dit is lang storingen kunnen worden vermeden. Als er een lange vertraging, dan bieden de volgende grensposten als alternatieven:

 •  Griesen (B23 / B187) op de route Fernpass – Lermoos – Garmisch-Partenkirchen
 •  Mittenwald / Scharnitz (B2 / B177) op de route Zirler Berg – Seefeld – Mittenwald
 • Wildbichl (S2093) op het traject Kufstein – Aschau – Prien
 • Achenpass (B307 / B181) op Route Jenbach – Lenggries – Bad Toelz
 •  Kössen (B176) op de route Kitzbühel – St. Johann in Tirol – Marquartstein – Bernau (A8)
 •  Melleck / Steinpass (B21 / B178) op de route Lofer – Unken – Bad Reichenhall
 •  Simbach (B12) op de route Braunau – Mühldorf (A94)
 • Obernberg / Bad Fussing (S2117) (ten zuidwesten van Suben)

Van deze overgangen geen of slechts zeer lichte beperkingen gemeld afgelopen weken.  Met vertragingen rekening mee te houden aan de andere kant, wie wil de volgende grensposten naar Beieren:

 •  Wegscheid (B388)
 • Passau-Neuhaus (B512)
 •  Freilassing (B304)
 •  Kiefersfelden (hoofdweg)

De controles werden inderdaad significant hier verminderd sinds medio april, maar vertragingen toch waarschijnlijk.  Freilassing en Kiefersfelden (hoofdweg) zijn daarom van beperkte waarde als alternatief voor de snelwegen Kiefersfelden (A12 / A93) en Walserberg (A1 / A8).

 

Duitsland naar Denemarken;

De grens met Denemarken wordt intensief gecontroleerd. Hierdoor loopt het verkeer op de A7 tussen Hamburg en Denemarken regelmatig vast. Meestal is er sprake van 2 tot 3 kilometer grensfile, maar op drukke zaterdagen kan de wachttijd flink oplopen. Op enkele lokale wegen na zijn er geen serieuze snelwegalternatieven.

 Grenzen aan Italië;

Bij het invoeren van Oostenrijk visuele inspecties zijn gepland.Die Maßnahmen sollen bei Bedarf in Kraft treten. De maatregelen in werking moeten treden als dat nodig is.Concreet getroffen naast de Brenner – hier invoert Oostenrijk, zowel op de snelweg (A13), dus ook op de Brenner-weg (B182) zal worden gecontroleerd – Sillian (B100) en Nauders Reschenpass (B180).

Zwitserland;

In Zwitserland wordt het enorm druk op de wegen naar het zuiden. Dat begint al vrijdagmorgen 29 juli. De meeste vertraging is aan de noordkant van de St. Gotthardtunnel (A2). In de nacht van vrijdag op zaterdag lost de file daar niet op. Op zaterdag kan de wachttijd in beide richtingen tot ruim twee uur oplopen. Ook zondag blijft het daar druk.Zodra de wachttijd bij de Gotthardtunnel twee uur is, is omrijden via de A13 Chur – Bellinzona door de San Bernardinotunnel een optie. Daar moet dan geen file staan, want je rijdt dan wel 120 km meer (zo’n 70 minuten extra reistijd).

Spanje naar Frankrijk;

Tussen Spanje en Frankrijk wordt gecontroleerd. Dit levert soms lange wachtrijen op. Vooral op de snelweg tussen San Sebastian en Biarritz (Franse A63) kan de wachttijd fors oplopen. Doorgaans is er tussen Gerona en Perpignan (A9) geen hinder, maar dat kan in de zomer weleens anders zijn. Op lokale bergweggetjes na zijn er weinig alternatieven.

Zweden;

Grenscontroles; Zweden controleert de identiteit van reizigers bij de grensovergangen met Denemarken. Dus ook bij de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Het maakt niet uit of je nu per auto, trein of bus reist. Ook de veerboten worden gecontroleerd. Zonder geldige documenten kom je Zweden niet meer in. Directe treinen van Kopenhagen naar Zweden zijn er niet meer. Treinreizigers moeten overstappen bij het station van het vliegveld van Kopenhagen en gaan daar door de controle. Dagelijks reizen er 20.000 mensen via de Öresundbrug. Reken op een half uur extra reistijd door de controles.

Bron;(Europa – öamtc) Bron Foto’s;(HLN – Yahoo – Flickr).

 

 

Reageren is gemakkelijker dan een vrachtwagen keren!